7 Nisan 2017 Cuma

KENDİME NOT 001.







Zor zamanlarda, güçsüz veya çaresiz hissettiğinde genelde sorunu çözmekten ziyade kahraman aramaya alışkınsın. Masallarla büyütüldüğünden mi yoksa kurban psikolojisinin genetik kodlara yazılı olmasından mı emin olamıyorum. Belki başka bir sebepten. Ama sorun karşısında durmak yerine bir kurtarıcı bekleme eğilimi nadir görülen bir hadise olmasa gerek.


Peki ama kurtarıcı ne zaman gelir? Nasıl beklenir? Geldiğine değer mi? Daha önemlisi gelir mi?


Gelir.

Kurtarıcı kahramanın elbette gelebilir.
Ama mevzu bu değil.
Sorun karşısında bir kurtarıcı beklemek kendisi haricinde 3 sorunu daha doğurur.

1. O sorun, hayatında aslında bir deneyimi yaşaman, çözmen ve bu tüm bu yolculuktan kendine düşeni öğrenmen için meydana gelir. Sorun ilk yaşandığında bir kurtarıcı senin yerine hallederse o deneyim bir başka sorunla ama bu sefer biraz daha büyüyerek hayatına geri girer. Her seferinde bir kurtarıcı senin yerine o sorunu hallederse ya bir sonrakinde altından kalkamayacağın kadar büyük bir sorunla o deneyimi yaşaman için sistem seni tokatlar ya da daha kötü senaryoda, çoluk çocuğa miras olarak kötü bir deneyim aktarmış olursun.


2. Kurtarıcı demek aslında bir başkasının kahramanı olmak demek değildir çünkü teknik olarak kimse kimsenin kahramanı olamaz yani kendinden başka kimseyi kurtaramazsın. Deneyimi engellediğin ve daha büyük bir sorunun tohumunu attığın için bilmeden düşmanlık eden olursun. Ha karşı roldeysen ve kurtarıcı bekliyorsan daha büyük sıkıntı. Herkes kendisinin kurtarıcısı olabilirken ve aslında sen de olabilecekken kendinde bu gücü, cesareti neden göremiyorsun? Neden potansiyelinin ve değerinin farkında değilsin? Kolaya mı kaçıyorsun yoksa kendine baktığın gözlerine ne yaptın? İçindeki gücü küçümsemek...


3. Kurtarıcıyı beklemek ile geçen süre. Süre içerisinde işlerin dahada karışma olasılığını geçtim hatta kurtarıcıyı beklerken harcanıp giden ve aslında en değerli unsur olan zamanı da geçtim. Ya hiç gelmezse? Hayatının idaresini başka bir bireyin paşa keyfine bırakacak cüreti gerçekten göstermek istediğine emin misin? Gerçekten, Sen, kendi meseleni kendin halledemez misin?



Ayağa kalk

Aynanın karşısında geç, gözlerinin tam içine bak uzun uzun
Gülümse.
Kurtarıcına merhaba! de.
Ve sorununu çözmek, deneyminin tadını çıkarmak ve öğrenmen gerekenleri özümsemek üzere yola çık.



.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder